Dieta při průjmovitém onemocnění a gastroenteritidě.
Příčiny gastroenteritídy bývají často infekční, někdy pouze funkční, ale jsou mnohdy kombinované, např. u cestovatelských průjmů. Základem léčby jsou přísná dietní opatřeni.
Dietní postup u akutního průjmového onemocněni:
Hladovka s dostatečným příjmem tekutin a iontů (Na.Cl.K.bikarbonát)
K piti podáváme vychlazenou minerálku.Polykáme po polévkových lžících nebo po malých doušcích, postupně.Při hrozící dchydrataci(odvodnčni)podáváme ionty v podob»- iontových napojú(jsou dnes běžně k dostáni v supermarketech, lékárnách, na benzínkách).
Při intenzivním zvracení možno kombinovat s vychlazenou Coca-Colou. rovněž po polévkových lžících nebo doušcích.
Krátkodobě protiprújmová nemastná dieta č.4. Zahájíme vařenou, posolenou bramborou, následné přidáme suchou rýži a postupně podáváme po troškách další potravu.
Důležitý je dostatečný příjem tekutin, 3-4 1 denní při zvraceni a průjmu. 2 litry po odezněni obtíži..